Две  вековни  дървета в района на Смолян – обикновен смърч (Picea

...
Две  вековни  дървета в района на Смолян – обикновен смърч (Picea
Коментари Харесай

Три вековни дървета в Смолян и Харманли са обявени за защитени

Две  вековни  дървета в региона на Смолян – елементарен смърч (Picea abies) на възраст към 180 години, и  елементарен бук (Fagus sylvatica) на възраст към 250 години, бяха оповестени за предпазени със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

Дърветата се намират в землищата на град Смолян и село Река, община Смолян, в горска територия, стопанисвана от Държавно горско стопанство – Смолян. Предложението за оповестяването им за предпазени е на шефа на стопанството.

Още едно дърво – древен полски явен (Fraxinus angustifolia), който се намира при чешмата Извора на Белоногата в Харманли, е оповестено за предпазено. Предложението за това е на Светлана Николова.

След издание на заповедите в „ Държавен вестник “ дърветата ще бъдат вписани в регистрите на вековните дървета и ще бъдат обозначени. Според Закона за биологичното многообразие е неразрешено изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековните дървета, както и пострадването на стъблата им и всевъзможни други дейности, които биха довели до заличаване, увреждане или утежняване на физиологичното им положение.

Опазването на вековни и забележителни дървета посредством навременната им отбрана е един от целите на Министерство на околната среда и водите. Голяма част от тях със забележителни форми и размери са устояли на времето и естествените стихии и са се съхранили с помощта на ангажираността на локалните общности.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР